Huzur'um...

22 Ekim 2011 Cumartesi

Çocuğunuz ve TV

Çocuğunuz ve TelevizyonÇocuğunuz ve TV


Günümüzde televizyon, ev ve aile hayatının çok önemli bir parçası. Bebeğinizin psikolojik ve sosyal gelişimi üzerinde televizyonun önemli bir etki bıraktığını, eğitici programların gelişime son derece olumlu katkılar yapabileceğini biliyor muydunuz?

Geçtiğimiz 50-60 yıldır, televizyonun çocuklar üzerindeki etkisini inceleyen pek çok araştırma yapılmış ve kimi zaman birbiriyle çelişir sonuçlara ulaşılmıştır. Günümüzde ise uzmanlar, televizyonun çocuklara zaman ve program denetimi yapılarak izletilebileceğini belirtiyorlar. Televizyonun en büyük etkisi şüphesiz 0-3 yaşları arasında görülüyor. Çünkü bu yaşlar, hayat boyu kullanılacak bazı psikososyal ve psikomotor (motor hareketler) özelliklerin kazanıldığı çok önemli bir devre. Bu devrede oluşabilecek herhangi bir sorunsa, bütün hayatı etkiliyor. Çocuğunuzun psikolojik, sosyal ve hatta fiziksel gelişimini etkileme olasılığını azaltmak için, televizyonla çocuğunuzu tanıştırırken dikkat etmeniz gereken önemli kurallar bulunuyor.

Çocuğum için sağlıklı ve güvenli bir şekilde televizyon izleme düzeni nasıl sağlayabilirim?
• Doğumu takip eden ilk 6 aylık periodda, bebeğinizi televizyonun karşısında mümkün olduğunca kontrollü saatlerle bırakın. Evde sürekli açık kalan televizyonun sesi, bebeğinizin sizin konuşmalarınızı seçmesini ve konuşmayı öğrenmesini geciktirebilmektedir.
• Bebek ve çocukların yetişkinlere yönelik programlar izlemesinin psikolojik ve sosyal boyutu bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Çocuğunuzun özellikÇocuğunuz ve TVle şiddet içeren ve yaşına uygun olmayan yayınları izlemesine izin vermemelisiniz. Çocuklara özel güvenli içerik sağlayan TV izleme alternatiflerini tercih edin.
• Çocuklar için özel olarak hazırlanan bilinçli programları; çizgifilmler, interkatif oyun, dans, müzik, jimnastik, belgesel içeriği olan “bebek ve çocuk televizyonları”nı tercih edin. Televizyonu bebeğinizin zeka gelişimi için faydalı olabilecek, görsel, anlatım ve içerikteki yayınları izlemek için kullanın.
• Çocuğunuzun günlük televizyon karşısında geçireceği zaman diliminin 1-2 saati geçmemesine dikkat edin. Çocuğunuzun TV izleme saatlerini belirleyebileceğiniz sistemler sayesinde gözünüz arkada kalmasın.
• Belirli programları çocuğunuz ile beraber izleyin. Ona sorular yönelterek veya televizyonda gördüğünüz hareketleri tekrarlayarak, onunla birlikte eğlenceli zaman geçirmenin yollarını arayın. Farklı yaş gruplarına hitap etmek üzere hazırlanmış özel bebek kanallarında bu tür programları bulabilirsiniz.
• Çocuğunuza televizyon saatinden bağımsız olarak, ona gün içinde mutlaka zaman ayırmalı, onunla oyun oynamalı, kucaklaşmalı, sevgi ve sıcaklığınızı hissettirmelisiniz.
• Kısacası çocuğunuzun ne izleyeceğini, izleme süresini ve saatlerini kontrol altında tuttuğunuz sürece TV gelişimine katkıda bulunacaktır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails